Der leges med teknik på alle fronter i filmens verden. 3D har haft et come back de seneste 10 år, men hvor man visse steder - f.eks. i Kina - kun kan se de nye storfilm i én version, nemlig i 3D, så er publikum i Europa allerede lidt trætte af 3D, så der har ikke rigtigt været film siden AVATAR og den første ALICE I EVENTYRLAND, der har skovlet penge hjem i 3D. Siden har Imax haft fremgang - mens de helt store eksperimenter foregår med virtual reality og 3D - uden brug af briller. Faktisk arbejdes der allerede med både 4D og 5D, der dækker over sanser og duft. Det er en udvikling, der kun lige er startet. Konservative europæiske biografgængere er generelt mere interesserede i bedre indhold end flere dimensioner.

Alligevel bliver premieredatoen den 20. juli skelsættende. Her er der adgang til Chris Nolans ny og længe ventede DUNKIRK. Nolan har allerede skærpet publikums sanseapparat med mange af sine tidligere film og her har han skabt en krigsfilm, hvor det ikke er det store forkromede overblik over den faktiske begivenhed, der er i højsædet, men hvor vi som tilskuere så at sige bliver smidt direkte ind i handlingen - i krigens uoverskuelige kaos. Vi er selv soldater blandt de godt 300.000 englændere, der mod en fremrykkende, talstærk og våbenmæssig overlegen tysk krigsmagt står med ryggen mod den engelske kanal - med et stort hav. der skal krydses før redningen. Chris Nolan udnytter ikke bare teknkken - han giver den en menneskelig dimension.

Fortsættelse følger i biografens forunderlige verden. Der arbejdes på højtryk med nye koncepter. Opfinderne af den moderne film, de franske brødre Lumiere, var faktisk allerede omkring år 1900 (!!!) så langt fremme i skoene, at de havde lavet en 360 graders biograf - hvor man sad midt i handlingen, der foregik til alle sider omkring én. Systemet kan ses i det museum, der i Lyon findes i deres gamle laboratorium.

Se traileren til DUNKIRK her - men din PC eller mobil er en svag skygge af den oplevelse, du får med den film i biografen.

BIOnu - Et landsdækkende samarbejde mellem uafhængige biografer.