I weekenden vandt Alicia Vikander – den svenske pige er ved at gøre sig gældende som superstjerne i Hollywood – Bedste Kvindelige Birolle, da Screen Actors Guild, skuespillernes fagforening, ved en kæmpefest fejrede de bedste præstationer i filmens verden det seneste år. Dermed har hun også lagt sig i spidsen for samme kategori, når Oscar-statuetterne skal uddeles den 28. februar.
På torsdag er der premiere på DEN DANSKE PIGE i Danmark, og allerede tirsdag aften var der ekstra festivitas, for filmens to hovedskuespillere – Eddie Redmayne og Alicia Vikander – kom sammen med instruktøren Tom Hooper til København, hvor de var til rådighed for interviews til både TV, radio og dagspresse. Forvent massiv omtale af DEN DANSKE PIGE i denne uge – og stort rykind i biograferne i den kommende weekend!

Det første pressemøde fandt selvfølgelig sted på kunstmuseet Arken ved København, hvor der for tiden er en stor udstilling af Gerda Wegeners art deco-malerier fra den periode, hvor man begyndte at beskæftige sig med ”jazz og farlige, forførende damer, der røg cigaretter og gik med korte kjoler”.

Einar og Gerda Wegener var begge malere og begge en del Københavns kunstneriske high society, da Einar i slutningen af 20’erne opdager og erkender sin feminine side og som den første i verden insisterer på en ”fuldstændig operation” fra mand til kvinde. Einar Wegener bliver til Lili Elbe. Gerda forbliver hele tiden ved hans side. I den virkelige verden er det ikke nogen hemmelighed, at samme Gerda gennem deres ægteskab havde en del elskere – mandlige som kvindelige. I det frisindede seksuelle univers var Wegener-parret virkelig first movers.

Halvdelen af DEN DANSKE PIGE er optaget i København – og foruden at se en god film, kan man bruge tiden på at opdage og nyde billeder fra et smukt København, som byen tog sig ud for 85 år siden. Det er især Nyhavn og Kongens Nytorv, der er fokus på – hele området har ikke arkitektonisk forandret sig væsentligt. Det er stadig de samme klassiske, fredede bygninger.

Du kan se traileren til DEN DANSKE PIGE her.


BIOnu - Et landsdækkende samarbejde mellem uafhængige biografer.