Det går op og ned i tilværelsen må mange sande. Instruktøren med navnet M.Night Shyamalan - amerikaner, men af indisk herkomst - fik et forrygende gennembrud med den hårrejsende gyser DEN SJETTE SANS og nyhedsmagasinet Newsweek var ikke sen til at erklære: "Han er den ny Spielberg". Det gik nogenlunde med de næste meget hypede film: UNBREAKABLE og THE SIGN. Derefter tog karrieren en stejl nedtur. Filmene blev billigere, dårligere - og Shyamalan's kendetegn: en overraskende, chokerende slutning, fes ud i slappe finaler - ofte uden hoved eller hale.
I weekenden var det come back tid for instruktøren. Publikum var vildt begejstrede for hans ny film, SPLIT, der kan have mindelser om Hitchcocks skræmmende PSYCHO. I USA lagde den sig i suveræn stil ind på 1.pladsen - og vi kan glæde os, for SPLIT dukker op på de danske biograflærreder den kommende weekend.

SPLIT starter med en kidnapning efter en teenage-fødselsdag. Tre piger tages til fange og anbringes i en kælder. Men hvad er formålet ? Vi holdes i åndeløs spænding, da filmen aldrig overgør, men nærmest underspiller sine virkemidler. I centrum for det hele er den engelske skuespiller James McAvoy - der spiller helt forrygende som filmens stærkt skizofrene og skræmmende hovedperson. Og som altid når det lykkes for Shyamalan: slutningen er vild, overraskende og endda flertydig. Det er et puslespil, som publikum selv kan fortolke. Amerikanerne var vilde i varmen - fra torsdag er det danskernes tur.

I Danmark var der for første gang i månedsvis boblende kog på de danske film - med DRÆBERNE FRA NIBE og UNDERVERDEN i spidsen. Ligeså vitalt går det for FIFTY SHADES I MØRKET, der først starter den 9. februar, men hvor forsalget allerede er tordnende stort.

Du kan se traileren til SPLIT her - og glæde dig til et gys i mørket.

BIOnu - Et landsdækkende samarbejde mellem uafhængige biografer.